Pyriet: Steen voor een krachtig derde chakra, vitaliteit, manifestatie en overvloed

Pyriet kristal

Past pyriet bij jou? De kenmerken en werking van pyriet uitgelegd

Wil  je weten of pyriet bij jou past? Neem contact met me op.

Kernwoorden: manifestatie, mannelijke energie, actie, vitaliteit, wilskracht, creativiteit, vertrouwen, inzicht.

Uiterlijk: goudkleurig, groengeel of grijs (laatste twee wanneer geoxideerd)

Chemische samenstelling: FeS2 + Mn, Ni, Co + (Pb, Zn, Ca, As)

Zeldzaamheid: goed verkrijgbaar

Chakra: zonnevlechtchakra (3e chakra)

Wat zijn de eigenschappen van pyriet?
Pyriet betekend vuursteen (pyr is Grieks voor vuur) Wanneer je twee stenen tegen elkaar slaat geeft het vonken. Al in de IJstijd werd pyriet gebruikt om vuur te maken. Omdat men toen die tijd dacht dat het “vuur in de steen woont” werd pyriet als een magische steen gezien en verwerkt in amuletten.

Pyriet wordt ook wel “Fools Gold” genoemd. Door zijn uiterlijk werd pyriet (veel later dan de ijstijd 😉 ) vaak voor goud aangezien. Het verhaal gaat dat de Engelse koningin onderzoek heeft laten doen naar goud in de mijnen bij de Canadese stad Labrador. Toen men daar maar geen goud kon vinden, en men in Engeland ongeduldig begon te worden, heeft men besloten om maar een flink stuk pyriet (dit had men ondertussen al wel regelmatig gevonden) naar Engeland op te sturen. Toen men daar tevreden was, mocht men doorgaan met het (verder) zoeken naar goud. Het zou wel zeker honderd jaar hebben geduurd voordat men erachter kwam dat het opgestuurde stuk pyriet geen echt goud was. Wel is er in de mijnen bij Labrador overigens uiteindelijk wel echt goud gevonden. Ook dachten veel mensen vaak, vooral in de tijden van toen er de grote goudkoorts heerste, dat men goud gevonden had, terwijl het dus pyriet bleek te zijn. Vandaar de naam “Fools Gold”.

Pyriet kan dus mooi glimmen, maar pyriet oxideert onder invloed van water en/of zuur. Wanneer je een mooi glimmend pyrietkristal, bijvoorbeeld een blokje/kubusje vastpakt, zal je zien waar je de steen vast hebt gehad wat doffer is. Pyriet heeft dan gereageerd met het zuur/vocht van het zweet van jouw vingers. Deze oxidaties zijn te verwijderen met bijvoorbeeld een droge doek. Het is aan te raden om pyriet zoveel mogelijk droog te bewaren. Dan blijft pyriet het mooist. Wanneer pyriet nat is geworden, gewoon goed afdrogen.

Pyriet heeft (meestal) een organische achtergrond. Door dood dierlijk en plantaardig materiaal dat is vergaan, en bij dat vergaan komt zwavel en sulfaten vrij. Bacteriën zetten de sulfaten om in sulfide, dit sulfide hecht zich vervolgens aan ijzer, en zo ontstaat ijzersulfide (FeS2). IJzersulfide is de chemische naam voor pyriet. Natuurlijk moet de ijzersulfide/pyriet zich dan nog wel eerst uitkristalliseren tot een kristal. Hier gaat natuurlijk allemaal wel een hele lange tijd overheen!

Pyriet heeft een voornamelijk kubistisch kristalstelsel. Een ander veel voorkomend kristalstelsel is het pentagon-dodecaëder (12 (dodeca) vijfhoekige vlakken (pentagon)) kristalstelsel. De streping (striaties) die je soms op de vlakken van een pyrietkristal ziet, heeft te maken met een soort ‘strijd’ dat de verschillende kristalstelsels met elkaar ‘voeren’ om te ontstaan. Of er ontstaat een kubisch kristalstelsel, of er ontstaat een pentagon-dodecaëder kristalstelsel. (of nog andere stelsels) Elke keer wanneer een groei van een bepaald kristal wordt onderbroken door deze ‘strijd’, ontstaat zo’n striatie. Meestal staat zo’n striatie van het ene vlak loodrecht op een striatie van het aangrenzende vlak.

Wil  je weten of pyriet bij jou past? Neem contact met me op.

Wat kan pyriet voor jou betekenen?
Pyriet is goed te gebruiken om het derde chakra, het zonnevlechtchakra, krachtiger te maken. Pyriet bevordert jouw zelfvertrouwen, jouw eigenwaarde en jouw wilskracht. Drie bij de zonnevlechtchakra (3e chakra) horende eigenschappen. Pyriet geeft ook een impuls om taken af te maken. Pyriet zorgt tevens voor een toename in vitaliteit, ambitie, toewijding, doorzettingsvermogen, mentale helderheid en focus. Dus pyriet is ook een ideale steen voor studenten.

Pyriet helpt mee om van slechte gewoontes af te komen. Pyriet doet dit door inzicht te geven in deze slechte gewoontes, wat de oorsprong is van deze slechte gewoontes. Pyriet helpt vervolgens mee om voor deze slechte gewoontes goede gewoontes in de plaats te zetten, samen met veel positieve energie.

Ook wanneer je je veel zorgen maakt kan pyriet jou helpen. Pyriet helpt namelijk mee deze zorgen te overwinnen, en dingen daadkrachtig aan te pakken die op jouw pad komen. Pyriet helpt mee negatieve invloeden af te schermen, en om deze negatieve invloeden uit jouw leven te gaan weren. Pyriet stimuleert de creativiteit in verschillende disciplines. Denk hierbij aan onder andere de wetenschap, kunst, architectuur, enz.

Pyriet is ook een ideale manifestatiesteen. Pyriet helpt je namelijk mee om actie te ondernemen bij al jouw concepten, plannen en ideeën. Ook helpt pyriet je mee voor het zorgen van overvloed in je leven.

Pyriet versterkt mannelijke energieën. Dit kan voor zowel mannen en vrouwen handig zijn. Pyriet ondersteunt je namelijk assertief te zijn, actie te ondernemen, om mensen en de aarde te beschermen. Pyriet kan je ook helpen dynamischer te worden, meer vertrouwen in jezelf te hebben, om meer uit jouw schulp te komen. Pyriet help mannen ook meer vertrouwen te hebben in hun mannelijkheid.

Lichamelijk kan pyriet zorgen voor een toename in vitaliteit, en energie. Pyriet werkt zuiverend op het lichaam en kan zo helpen bij infecties. Ook werkt het stimulerend op de klieren. Pyriet kan kan helpen tegen schimmelinfecties, huidaandoeningen, en virussen. (dat is in deze tijd toch mooi meegenomen?😉)

Met vriendelijke groet,

Herman

Wil  je weten of pyriet bij jou past? Neem contact met me op. Het kan ook door hier te klikken. Dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden.

Pyriet